Učenje kako igrati igru blackjack

Dostupan u gotovo svim online kockarnicama iu zemaljskim kockarnicama u različitim zemljama, blackjack je možda jedna od najigranijih igara među različitim casino igrama. Za one koji još uvijek nisu stručnjaci u igri i tek su u procesu učenja, evo kratkog vodiča kako igrati blackjack.

Igra blackjacka uključuje nekoliko igrača; međutim, igrači ne igraju jedni protiv drugih nego protiv djelitelja.

Glavni cilj igrača u blackjacku je napraviti takvu ruku čija će kombinirana vrijednost biti što je moguće bliža dvadeset jedan, a također će biti veća od one djeliteljeve ruke. Međutim, igrač bi trebao biti oprezan i pobrinuti se da vrijednost ruke ne prijeđe dvadeset jedan, jer ako se dogodi, ispadat će.

Vrijednost kombinacije u blackjacku određuje se zbrajanjem pojedinačnih vrijednosti karata koje čine kombinaciju blackjacka. U blackjacku karte s licem vrijede deset bodova, a karte s različitim brojevima vrijede brojeve. As se smatra važnom kartom u igri blackjacka; njegova vrijednost može biti jedan ili jedanaest, ovisno o vrsti ruke koju igrač ima. U blackjacku, kombinacija s dvije karte koja se sastoji od asa i karte od deset bodova smatra se najboljom jer ima vrijednost točno dvadeset jedan.

Igra počinje kada igrači stave svoje oklade; u blackjacku prije dijeljenja karata potrebno je položiti oklade.

U blackjacku svaki od igrača dobiva dvije karte koje se drže okrenute prema gore. Sam djelitelj ima dvije karte od kojih je jedna okrenuta prema gore, a druga okrenuta prema dolje. U ovoj fazi igrači moraju odlučiti hoće li ‘stati’ ili ‘udariti’. ‘Pogoditi’ znači dobiti još jednu dodatnu kartu; to se radi kada igrač želi povećati vrijednost svoje ruke. Općenito, ako je ručna vrijednost igrača manja od 16, igrač se odlučuje za još jednu dodatnu kartu. Međutim, igrač mora biti vrlo oprezan da ne prijeđe dvadeset jedan prilikom udaranja. S druge strane, ‘stati’ znači biti zadovoljan podijeljenom rukom.

Franjo Vlašić

Learn More →